vrijdag 12 november 2010

Miniatuurpark Kowary


Slot Fürstenstein aan de achterzijde

Slot Fürstenstein aan de voorzijde











11 November 2010. Het zonnetje schijnt, het is een feestdag en we hebben Poolse gasten voor het weekend. Zoals we bij al onze gasten doen, hebben we ook deze mensen voorgesteld om eerst het miniatuurpark te bezoeken, zodat ze een goed idee hebben van wat er zoal te bezichtigen valt in de omgeving. Uit ervaring weten we dat dit steeds een voltreffer is.

De eigenaar, Mr. Marian Piasecki, heeft het idee voor dit privé-initiatief opgedaan in ons eigen België, namelijk in „Mini Europa“. Hij heeft 26 jaar in Duitsland gewerkt, bij Siemens, en toen daar de grote ervormingen werden doorgevoerd, besliste hij om te vertrekken. Met zijn ontslagpremie wilde hij iets opstarten in de streek waar zijn moeder woonde. Tijdens een bezoek aan Brussel ontdekte hij Mini Europa en het idee was geboren, een miniatuurpark in Kowary aan de voet van Sneeuwkop en midden in „de vallei van Parken en Kastelen“, de plek waar de grootste concentratie kasteeltjes staat in heel de wereld. Hier waren genoeg mooie gebouwen om te tonen. En Mr. Piasecki wilde dit idee ook koppelen aan de gedachte van Mini Europa, namelijk zoveel mogelijk invloeden van verschillende landen weergeven. Op dit ogenblik staat de teller op 14 landen en het zou wel eens kunnen dat wat het miniatuurpark zelf betreft de meter daar blijft steken. Er is geen mogelijkheid meer om uit te breiden.

In totaal staan er 40 gebouwen. We kunnen dus echt wel spreken over een trouwe weergave van de bezienswaardigheden van Neder-Silezië en dan vooral uit de vallei van Parken en Kastelen.
Voor ons is het iedere keer weer genieten met volle teugen, omdat achter bijna elk gebouw voor ons een eigen verhaal schuilt. We hebben ze bijna allemaal verschillende keren bezocht en van veel gebouwen kennen we ook de eigenaars. Het leuke is dat wij als Vlamingen al heel wat Polen wegwijs hebben gemaakt in hun eigen land en dat vinden ze zelf toch ook wel wonderlijk. Maar we zouden het ook graag aan de rest van de wereld laten zien, beginnend met de Vlamingen en Nederlanders.

Tijdens dit bezoekje was er nog een extraatje, de eigenaar kwam naar ons en vroeg of we geen zin hadden om een rondleiding in te spreken in het nederlands, zodat de nederlandstalige toeristen volgend seizoen de hele uitleg krijgen in hun eigen taal. Voor ons natuurlijk weer een buitenkansje om nog méér te weten te komen over deze streek EN natuurlijk de kans om weer een fijne relatie op te bouwen met één van de meest bedrijvige mensen die we hier hebben leren kennen. En het is werkelijk één van, want in de laatste 5 jaar zijn we er zo nog enkele tegen gekomen.

Het miniatuurpark in Kowary is geopend van 1 april tot 15 november, elke dag van 9u tot 18u. (in de herfst sluiten ze om 17u omdat het dan al donker is hier).
Het adres is ul. Zamkowa 9 in 58-530 Kowary.

Een prettig nieuwe activiteit sinds dit jaar (2010) is dat er ook frietjes gekocht kunnen worden. Echt lekkere frietjes in een papieren puntzak. Raad eens waar dat idee vandaan komt,

Indien jullie in de buurt komen is een bezoek aan dit park een echte must. En volgend jaar kunnen jullie tevens genieten van onze stemmen bij het beluisteren van de informatie over de verschillende bezienswaardigheden.

Méér informatie vinden jullie op http://www.park-miniatur.com/.


Sokolowsko in het echt (winter)
Sokolowsko in het miniatuurpark


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.